Boala parodontala
Ce este parodontoza (boala parodontala)?
Boala parodontala este o afectiune cronica de tip inflamator, de origine microbiana a structurilor parodontale, iar incidenta ei in rindul pacientilor este intr-o continua crestere in ultimii ani.
Aproximativ 20% din populatia lumii prezinta o forma agresiva de boala parodontala.
Care este cauza parodontozei?
Principala cauza a parodontozei o reprezinta bacteriile situate in santul dintre gingie si suprafata dintelui. Cresterea numarului acestora combinata cu o calitate slaba a tesuturilor si o reactie anormala a sistemului de aparare a organismului duc la afectarea insertiei gingiei pe dinte, ceea ce permite bacteriilor sa ajunga in contact cu osul care inconjoara dintii si sa produca, in timp, rezorbtia acestuia si retragerea gingiei de-alungul radacinii dintelui. Dintii devin in timp mobili si se pot pierde rapid.
Formele afectiunilor parodontale
GINGIVITA – forma simpla de afectare a gingiei, care poate evolua sau nu spre o parodontita. Apare fie datorita unei igiene incorecte, fie datorita consumului de anumite medicamente. Se manifesta prin sangerare la periaj, miros urat al gurii, culoare rosiatica a gingiei si posibila durere sau sensibilitate la presiune.